Portveien 2 dvd nord trøndelag

portveien 2 dvd nord trøndelag

lese diktet Skifting. Og det kommer det mye interessant. Sanger som «Tenn lys «Morgendagens søsken «Hysj, kan du høre gresset gro» og «Ta en potet» kommer fra denne serien. Hvor kom dette fra, kan man her spørre, det er jo bare naturbilder i diktet, hverken kultur eller historie. Ved å studere norsk kulturell og intellektuell offentlighet på tidlig 1900-tall, noe som har vært lite vektlagt i litteraturhistorisk henseende, får Claudi fram et annet bilde av Kristofer Uppdal enn det gjengse. Uppdal var da heller aldri lenger nord enn Trøndelag, der han kom fra så vidt vi vet. Fortale høres programmatisk og selvsikkert ut, men på disse syv sidene møter vi beskjedenhetsutsagn en masse : «vil forsøke «skal forsøke «tror jeg «skal forsøke «å forsøke «tror jeg «forsøke». Jeg synes avhandlingen argumenterer godt for at den vitalistiske syklus-tenkningen til den unge Uppdal blir avløst av en framskrittstro på vegne av mennesket og nasjonen. Diktet i seg selv gir ikke grunnlag for dette, her blir det konteksten som blir styrende. Når Uppdal her snakker om en fornyelse fra nord, er det ikke Nord-Norge, men Nidaros han har i tankene, som her: «Landet er stort og vidsveimt, med dagsreiser fraa landsende til landsende.

Vi vil ha: Portveien 2 dvd nord trøndelag

I dette ligger det samtidig en kritikk av en lyrikklesning som jakter på det allmenngyldige, på det ahistoriske og eksistensielle. Da jeg lagde en antologi over norske prosadikt i 2002, leste jeg meg gjennom forfatterskapet, men det begynner å bli noen år siden, og da hadde jeg et helt spesifikt og smalt perspektiv (Wærp 2002). Det er en sikker stemme som preger avhandlingen, men altså med modifiserende utsagn, som i «Fortale» til del. I Giævers neste roman, Mattis fra Helligskogan (1928 om nordmannen Mattis, et sted i Nord-Norge, er også samene fritt vilt: «Lappene var farlig og onde. Den store norske diktboken. 405 er på 23 linjer. Og det er mest som ein har høyrd omen langt der nord av ei klokke som med si ringjing har vekt upp det som sov i ein.» (ibid.). Raffen, en ordentlig skøyerfant, finner på mye rart og sørger for overraskelser stadig vekk.

Videos

No Sleeping Allowed When I m Ready 2 Fuck. Det er modig og redelig gjort. Man må ha blikk for at den konteksten man velger, alltid vil være en konstruksjon; man konstruerer kontekster. Vinter, snø og kulde oppvurderes, Petter Dass og «Nordlands Trompet» nevnes av Uppdal (s. 281 er på hele 21 linjer hver, og kommer dessuten ganske tett etter hverandre, mens fotnote. 200 men ingen uttalelser fra Uppdals side.

NRK TV: Portveien 2 dvd nord trøndelag

Men så blir det ikke så mye mer Amundsen på en stund. Et essay som doktoranden nøye og godt nærleser, heter «Vinterlandet». Som kulturhistoriske endringer allegorisert til årstidsvekslinger.» (s. En Fortælling fra Vildmarken ( 1923) får vi høre om en kven (altså en finsk innvandrer til Nord-Norge) som lever i skogene: «Han var et vildt dyr, kvænen. Han har beste gratis datingside 100 gratis hekte nettsteder ikke vært der, og han virker ikke orientert mot det moderne Nord-Norge. Og videre heter det: «Eg elskar glitrande nysnø, med snø-rim i skogen» (ibid., 131). Vi er hele tiden bare nesten framme ved iskanten. Det var nemlig ikke bare åndslivet, men også næringslivet i nord de ville utvikle. Om litteratur, journalistikk og kvalitet. Et tidligere motiv hos Uppdal om det syklisk gjentagende er erstattet av et nytt: å se diktningen innenfor rammene av en fellesnasjonal og fellesmenneskelig anstrengelse for å bringe nasjonen, historien og menneskeheten framover. Eller note 198: «Lignende forestillinger er å finne mange andre steder.» Og så får vi eksempler på det. 6 Denne sjiraffen spilte rollen som en hemmelighet som programlederne aldri oppdaget. Kvenen skyter to samer og spidder en tredje på spyd. Så kommer to essays fra reisen, og syv essays fra Stockholm. Man har, hevder Claudi, i for stor grad sett Uppdal i bildet av en dikter med blikket vendt mot «tilværelsens kosmisk-ideelle sider» (s. Men jeg oppdaget at det for en litteraturforsker ikke alltid er lett å jobbe med Uppdal, siden han svært ofte reviderer diktene sine og gir dem ut på nytt i nye samlinger. Det er en interessant hypotese, men leser man diktene, finner man ingen polare landskaper. Er det bare Petter Dass og Nordlands Trompet, pluss et knippe mer samtidige diktere, som informerer ham? Et annet spørsmål er om en full redegjørelse for en samtidig kontekst alltid er nødvendig i forståelsen av et dikt. Men en avgrensning av materialet burde ha kommet før teorikapitlene, og uansett ikke så sent som på side. Framskrittstro, høvdingkult, vitenskap og geografi i og omkring Kristofer Uppdals lyrikk. Jarl Goli og, terje Strømdahl hver var programledere i omkring halvparten av episodene. Claudi har grundig undersøkt de samtidige debattene som ble ført i aviser og tidsskrifter, og argumenterer overbevisende for at Uppdals dikt i flere tilfeller kan sees som en respons på dette stoffet, at han deltar i en samtale, at diktene. Mai-tale på Akershus festning i Kristiania. Aktivitets- og underholdningsprogram for barn. Er Noreg meir enn noko anna for Uppdal». Det er mest som eg nærmar meg snøviddene heime i Norig, at det ber til fjells, mot store milevide snøslettur der alt er snø og reint, ikkje rok og uver, men med mergkald, glitrande sol-snø som breier.

0 kommentarer
Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *